Miért kell talptornázni, a betét nem elég?

A talpbetét abban segít bennünket hogy passzívan visszaállítsa a talp megborult statikáját, azaz a boltozatok “kikényszerítésével” segítse a csontok megfelelő elhelyezkedését. Azonban a jobb eredmény elérése érdekében s a tovább i romlás fékezése vagy lassítása miatt talptornát is érdemes végeznünk. Ehhez tudni kell hogy a mozgásrendszerünk passzív tagjai a csontok és az ízületek, melyek önálló mozgásra nem képesek. A mozgatórendszer aktív tagjai az izmok és szalagok, amik mozgatják illetve megfelelő helyzetben tartják a csontokat. A túlnyúlt izmok elgyengülnek, a tartó funkciójukat nem képesek ellátni, ezért azokat erősítenünk kell. Általában ezzel ellentétes oldalon helyezkednek el azok az izmok, melyek megrövidülésükkel akadályozzák a helyes tartás és mozgás kivitelezését. (Antagonista izmoknak nevezzük az ellentétes működésű izmokat). A megrövidül izmokat nyújtanunk kell hogy optimális hosszuk visszanyerésével a működésük is optimális legyen. Ehhez pedig rendszeres, célirányos mozgás, mozgatás, speciális talptorna, lábtorna, lúdtalptorna szükséges.

Én sportolok, akkor nekem erre nincs szükségem!

Ahogy az előbb olvashattad, nem elegendő az általános sporttevékenység, hiszen – főként ha azt zárt cipőben sportolsz, a talpboltozatok meglétéért felelős izmok egy jelentős részér egyáltalán nem mozgatod. A speciális talptorna végzése más sporttevékenységgel nem helyettesíthető.

Milyen gyakran kell tornázni?

A lábtorna gyakorlatokat fontos, hogy illeszd be mindennapjaidba. A lábtorna gyakorlatok elsajátítása után nem feltétlen szükséges erre minden nap külön időt szakítani,  gyakorlatokat végezheted a tévé előtt ülve, vagy egy részüket akár zuhanyozás közben is. (Vigyázz, el ne ess!) Azonban fontos a rendszeres talptorna, javaslom hogy legalább hetente 3-4 alkalommal szánj erre minimum 10-15 percet!

Hogyan sajátíthatom el a talptorna gyakorlatait?

Erre lakóhelyedtől és elfoglaltságtól függően több lehetőséget is tudok biztosítani számodra. A talptorna gyakorlatai ma már elérhetőek

  • kártya formában – ezt személyesen tudod megvásárolni akkor amikor számítógépes talpfelmérésre érkezel vagy online is megrendelheted
  • ONLINE gyakorlatsorként – lakj bárhol az országban, ezt otthonodból kényelmesen online meg  tudod rendelni és egy applikáció segítségével tudod használni
  • eljöhetsz rendszeresen meghirdetett lábtorna kurzusaim egyikére is, ahol együtt tanuljuk meg a gyakorlatok helyes kivitelezését illetve személyes kérdéseidre is szívesen válaszolok. A kurzuson részt vevőknek át szoktam adni a kártyákat, melyek segítségével otthon lábtornázhatnak.

Mennyiben kerül a lábtorna gyakorlatsor megvásárlása?

A gyakorlatsor kártya formában vagy ONLINE 5000.-Ft-ért vásárolható meg, melyhez most ajándékba kapsz egy videót is hogy további segítséget adjak a gyakorlatok elsajátításához. A lábtorna kurzuson 10 000.-Ft-ért vehetsz részt. A kurzuson résztvevőknek a számítógépes talpvizsgálatot is elvégezem.