A sokféle betétből és kínálatból nehezen találjuk meg a nekünk leginkább megfelelőt, pláne ha nem értünk hozzá. Ügyfeleim, tanítványaim rendszeresen kérik a segítségemet, amit én örömmel megadok. Most itt is súgok egy keveset, hogy könnyebb legyen eligazodni.

Ha messziről közelítünk három talpbetét alaptípust különítenék el:

  • készen vásárolható talpbetétek (komfort betétek)
  • merev félbetétek
  • egyedileg készített szendvics szerkezetű gyógyászati talpbetétek (hétköznapi, sport és papucs betétek)

Kész talpbetétek vagy egyedi betétek?

A készen vásárolható betétekről már korábbi blogbejegyzésemben írtam, ezeket nem tekintjük gyógyászati talpbetéteknek, hiszen nem egyedi igények szerint a Te lábadra lett alakítva. Használatukat nem javaslom.

Merev talpbetétek, félbetétek

A merev félbetétek általában valamilyen műanyag fajtából, plexiből, hőre lágyuló műanyagból vagy fémből készülnek, egyes esetekben bőr vagy más bevonatot is kapnak. Ezek a betétek csak a talp hátsó ⅔-a alatt helyezkednek el, a lábközépcsontok közepétől és a lábujjak alatti már nincs betét. Használatukat azért nem javaslom, mert a merev szerkezet miatt megakadályozzák a talp gördülő technikájának kivitelezését, azaz használatukkal teljesen merev talppal járunk. (Édesapám nem hagyta magát, igyekezett a megszokott gördülő technikájával lépegetni, aminek eredménye az lett, hogy a betét eltörte a cipő talpát)

Viselése az esetek egy részében fájdalmas is lehet.

Podiart egyedi gyógyászati talpbetétek

A Podiart partnereként egyedileg készített szendvics szerkezetű talpbetéteket készítünk és javaslunk pácienseinknek. A betétek egyedi mintavétel alapján készülnek, a teljes talp alatt végig húzódnak és több rétegből állnak.

Megkülönböztetünk alap betéteket és sport betéteket.

Sport talpbetétek

A sport betétekben rezgéselnyelő réteg van, használatuk akkor javasolt elsősorban ha olyan sportot végez viselője, ahol jellemzőek az ugró és futó mozgások. Ilyenkor a talajfogást segíti a talpbetét, az ilyenkor keletkező rezgéseket nyeli el a beépített poron réteg. A lesüllyedt boltozatú láb ugyanis mereven fog talajt, s a merev talajfogás rezései a távolabbi ízületeket is károsíthatják. Futó, túra, kerékpáros, focis és tenisz betétek rendelhetőek, melyek a sportági sajátosságoknak megfelelően lettek kialakítva.

Alap talpbetétek – a leggyakrabban használt hétköznapi talpbetétek

Az alap betétek anyaguktól függően készülhetnek polifoam, bőr vagy noene alapra.

Bőr betétek esetén az alaplap préselt kéregalapanyag, a betétet felépítő modulok gumiból készülnek és a fedőréteg krómcserzett sertésbőr. Leginkább az a vásárló rendeli, aki vékonyabbat szeretne, ill. nem izzadékony a lába.

A polifoam egy általánosan használt alaplap, puha, szintetikus anyag, ami könnyen tisztítható (egy szappanos nedves szivaccsal)

A NOENE vibráció-elnyelő, ellenálló, rugalmas anyag, amely kristály mikro-cellákból áll. Ez egy kivételes képességű ütközéselnyelő anyag, amely szinte teljes mértékben képes semlegesíteni a láb-cipő-talaj érintkezése során keletkező ütközés visszaható káros energiáját. Innovatív anyag: bár a gumik családjába tartozik, azoktól számos fontos tulajdonságban eltér. A NOENE talpbetét kényelmes és kellemes járást, futást enged, a visszaható ütések ereje gyakorlatilag érzékelhetetlen. Vastagsága 2 mm.

A betét felsőrésze készülhet mikrofiber, bőr vagy polifoam bevonattal. A mikrofiber általánosan használt mikroszálas, jól tisztítható anyag, polifoam felsőrészt inkább a munkavédelmi cipőkbe javaslok vastagsága miatt előnyös lehet kültéri vagy hideg helyen végzett munka esetén.

A felsorolt típusokból mintabetétet mutatok és személyesen beszéljük meg, hogy Neked melyik lehet az optimális választás – életmódod függvényében. Időpont egyeztetés és bejelentkezés IDE KATTINTVA lehetséges.