A talpbetétek a ma már népbetegségnek számító lúdtalp, hossz- és keresztboltozat süllyedések illetve ezek következményeként kialakuló problémák, esetleges rossz ízületi kopások (térd, csípő, gerinc ízületei) kezelésére illetve azok megelőzésére ajánljuk. A talpbetétek célja a lábfej csontjainak helyes anatómiai helyzetének visszaállítása és az optimális terhelés kialakítása. 

A helytelen cipőválasztás és a láb izmainak elgyengülése, rövidülése, esetleg túlnyúlása miatt a lábfej csontjainak a helyzete megváltozik. A megváltozott helyzet a terhelés rossz eloszlásához, egyes területek túlhasználatához, bőrkeményedések, tyúkszem kialakulásához, idegnyomáshoz, “sarkantyú” képződéshez,  így fájdalomhoz vezethetnek. Ezen deformitásokról részletesen olvashatsz a honlapomon itt: Felnőttkori lábfej-deformitások, annak okai, kezelésük

Kopások, távolhatások a kezeletlen lábfej-deformitások után

Egyes esetekben a fájdalom nem a lábfejen jelentkezik, hanem Achilles rövidülés, rossz térdhelyzet, medencehelyzet, a gerinc megváltozott statikája mutatja a problémát. Az ízületek megváltozott helyzetükben nem a szerkezetüknek megfelelő tengely körül mozognak, ami kopásos elváltozásokat eredményez. Ez legtöbbször a térd, csípő és gerinc kisízületeiben jelentkezik. Ezt távolhatásoknak nevezzük.

Ezek a távolhatások a talpbetét viselésével megelőzhetőek – amennyiben a rossz lábfej-statika a ludas. Ennek ellenőrzése egy vizsgálatot mindenképpen megér.

Ízületi problémák a lúdtalptól

Egyik leggyakoribb probléma amivel a vizsgálatok során találkozom, az a talp hosszboltozatának süllyedése, ami a talp befelé dőlésével jár. Ebben az esetben a bokavilla (lábszárcsont, szárkapocs és ugrócsont) helyzete is megváltozik, a lábszár csontjai enyhén befelé tartanak. Ez a combcsont függőlegeshez képest bezárt szögének megváltozását eredményezi, s másként helyezkedik el a medence ízületi vápájában a combcsont feje. Már két távolabbi ízület, a térd és a csípő is érintett a megváltozott hosszboltozat miatt. Ha tovább haladunk, ilyenkor a medence enyhe előre billenése figyelhető meg, ami viszont a gerinc helyzetére van hatással és ott eredményez változásokat.

Hogyan segít a Podiart talpbetét?

A talpbetét az egyedi igények szerint beépített modulok segítségével képes megváltoztatni a talpra nehezedő terhelés eloszlását, így a meglévő problémákat viszonylag gyorsan mulasztja el. A megszokás rövid időszaka után viselése nem fájdalmas, nem kényelmetlen, nem kellemetlen.

Az egyedileg kialakított talpbetét viselésével a további romlás is megakadályozható. Nem remélhető azonban ilyen eredmény a boltokban megvásárolható kényelmi talpbetétektől, hiszen azokban a különböző modulok nem az egyedi igények szerint, azaz nem a TE lábadra lettek kialakítva. A Podiart talpbetéteket mindig a talp felmérésével és a cipőről való méretvétel alapján készítjük egyedileg.

BEJELENTKEZÉS, KAPCSOLAT