Egyik nyugdíjas tanítványom, akinek korábban készítettünk talpbetétet, a belső bokaszalagjainak fájdalmára panaszkodott, s emiatt az utóbbi időben már nem jött velünk túrázni. Vizsgálatát követően kiderült hogy a fájdalom a szalagok feszülésének és fáradásának a következménye, amit kineziotape felhelyezésével orvosolni tudtunk. Ekkor kérdeztem rá, hogy napjában mennyi ideig viseli a talpbetétet – ami ezen probléma kialakulásának megakadályozására is jó lett volna. Büszkén mondta, hogy az utcai cipőjében van, mindig abban megy a Tescoba. 🙂

Talpbetét az utcai cipőben – ennyi elég?

A problémát felgöngyölítettük. A napi 30-40 perces viseléssel a talpbetéttől jelentős hatást nem várhatunk. A talpbetéteket az életmódnak megfelelően kell kiválasztanunk, hogy azt a nap minél hosszabb időszakában viselhessük. Amennyiben otthon vagy irodában töltjük a nap jelentős részét, akkor azt a benti lábbeliben is hordanunk kell. Ezekre az esetekre fejlesztette ki a Podiart a gyógyászati papucsokat, melyek lehetővé teszik a talpbbetétek viselését papucsban is. Erról olvashatsz a honlapomon részletesebben: https://www.kovacskriszta.hu/egyedi-talpbetet-otthonra/

A felvetett kérdés másik aspektusa, hogy

Mennyi idő után hagyható el a betét viselése?

Sokszor találkozom a vizsgálatok során fiatal felnőttekkel, akik elmesélik, hogy gyermekkorukban használtak talpbetétet. És aztán mi történt? – jön a kérdés tőlem. A válasz többnyire az, hogy nem érezték a további viselés szükségességét vagy egyszerűen a láb növekedése vagy a  betét elhasználódása után elmaradt az újabb talpbetét vásárlása. Rossz hírem van: ezeket a deformitásokat nem lehet “kinőni”, a betét viselésére a későbbiekben, évek múlva is szükséged lesz. Csak egy kis odafigyelés szükséges, hogy 1,5-2 évente ellenőriztesd a lábadat és a betéted szakemberrel.

Okoz-e fájdalmat a talpbetét?

A jó talpbetét viselése fájdalmat nem okoz, használata kényelmes, kellemes. Semmi sem indokolja annak elvetését. Ma a cipőket már úgy gyártják, hogy annak nincs talpkiképzése, a benne elhelyezett betétek sima szivacsok, emelések nélkül. A gyártó feltételezi hogy egyedileg készített betétek kerülnek a cipőkbe, amit ő úgysem lenne képes vásárlóinak egyedileg biztosítani.

Csupán fél óra az életedből. Szánj ennyi időt egészségedre, ízületeidre és vegyél részt talpvizsgálaton. Itt kérhetsz időpontot:

BEJELENTKEZÉS, KAPCSOLAT