Megérkezel talpvizsgálatra – ne csodálkozz, ha a többi ízületedet is meg szeretném nézni. Bizonyos esetekben és az elmondott tünetek alapján szükség lehet rá. A test nem darabokból áll és a problémák sem lokálisan jelentkeznek, hiszen minden mindennel összefügg, az izmok nem izoláltan léteznek, hanem izomláncokba rendeződnek. S ha a lábad, amin állsz problémás, annak sok esetben távolabb is jele van a testeden…

“Inspekció”

Az esetek egy részében komplex vagy más irányú mozgásszervi problémák jelzésekor vagy vélelmezése esetén inspekcióra, testanalízisre is sor kerülhet. Ilyenkor megnézem a testtartást és a többi ízület helyzetét. Ehhez szükséges levetkőzni, esetleg néhány egyszerű gyakorlatot elvégezni. Derültséget szokott okozni, hogy talpvizsgálatra érkezve, előbb-utóbb a zoknin kívül más ruhadarabjaitok lekerülhetnek.

Miért?

Sokszor olyan problémákra derül fény, ami régóta fennáll, de vagy nem érzékelitek problémaként, vagy nem tudjátok hogy kihez fordulhattok ezzel. A szervezet egy összefüggő rendszer. A csontok helyzetét a szalagok és az izmok határozzák meg. Az izmok nem egymástól elkülönülve léteznek, hanem izomláncokat alkotnak, egymással kötőszövetes összeköttetésben vannak, tetőtől talpig. Ennek következtében a problémák általában nem lokálisan léteznek.

A csontok, ízületek és izmok helyzetét tapintással vizsgáljuk, az ízületeket és izmokat mozgással is ellenőrizzük. Így a mozgásszervi problémák kerülhetnek elő, a vizsgálat célja ezen anomáliák felderítése, szakemberek javaslata további vizsgálat vagy kezelés céljából.

S hogy mikkel találkozom? A legtöbbször különböző mozgásterjedelem-változások, aszimmetriák, izomdíszbalansz jönnek elő, melyből sok esetben életmódból eredő hibás mozgásokra, elhasználódásokra, kopásokra, ezek mentén kialakuló fájdalmas gócokra vagy veleszületett eltérésekre következtetünk.

Testtartás-analízis

Amennyiben testtartás-analízissel keresnétek meg, kérem hogy ezt előre jelezzétek, mert ez több időt vesz igénybe és nem biztos hogy belefér abba a terminusba, amit talpvizsgálatra terveztünk.

BEJELENTKEZÉS, KAPCSOLAT