A talpi boltozatok csökkent mértéke, a lábfej ellapulása, rugalmasságának csökkenése ma már korosztálytól függetlenül népbetegségnek számít. Kialakulását elősegíti a civilizált életmód következtében a cipő állandó viselése, sok esetben a helytelenül megválasztott lábbeli, a lábfej izmainak elgyengülése, túlsúly, valamint örökletes tényezők is szerepet játszanak.

A lábfej deformitás nem csak esztétikai probléma

Sokan úgy vélik, hogy a láb szétterülése, formátlanodása csupán esztétikai probléma, s mivel többnyire cipő fedi, nem is foglalkoznak ezzel a rejtett szépséghibával. Azonban az építkezésekről tudhatjuk, hogy rossz alapokra nem lehet építeni. Ha nm optimális testünk alátámasztása, annak biztosan lesznek egyéb következményei is: fájdalom, rossz izomhúzások, a csontok helyzetének megváltozása akár a lábfejtől távolabbi testtájékokon is és ennek következményeként a csontok találkozásánál az ízületekben a rossz helyzet következményeként kialakuló kopások. Ezeknek az apró szépészeti problémáknak, kisebb-nagyobb deformitásoknak a kezelésével jóval nagyobb fájdalmakat és kopásos betegségek kialakulását, végső soron akár protézis beültetést is el tudunk kerülni. Nem babra megy tehát a játék, pedig a megoldás szerencsére egyszerű és fájdalmatlan.

Egy kis anatómia lábfej csontok, ízületek, izmok és szalagok

Emberré válásunk során a láb a felegyenesedés következtében álló és járó szervvé alakult. Kis területen viseli az egész test súlyát, tartja azt egyensúlyban, rugózza ki és segíti az egyenetlen talajjal való érintkezést, tompítja az ütközést. Ennek a kényes egyensúlyi helyzetnek a megtartását akár egyenetlen felszínen, a talajfogásnál jelentkező ütközés tompítását (futó ugró mozgásoknál) valamint a  talp és a láb mozgatását egy igen összetett mozgatórendszer teszi lehetővé, melynek tagjai az

 •  26 db csont, (önálló mozgásra nem képesek, passzív mozgatórendszer)
 • 33 db ízület a csontok érintkezésénél, ahol a mozgás, elmozdulás végbemehet (ez is passzív mozgatórendszer)
 • az ízületeket áthidaló és annak stabilitását biztosító szalagok (170 db),
 • és a mozgást létrehozó izmok.

A lábfej részei:

 • előláb v. lábujjak
 • lábközép
 • lábtő v. láb hátsó része.

Lábboltozatok és azok szerepe

Csodálatos építészeti szerkezetként is felfoghatjuk a lábat, ahol annak statikájáért, a terhelés viseléséért egy hármas boltozat felel: A láb külső hosszát a külső (laterális) hosszboltozat emeli meg, a belső hosszán a terhelést a belső (mediális) hosszboltozat tartja, az előlábnál pedig a harántboltozat emeli meg ideális esetben  a 2-3-4. talpközépcsont fejecseit. A hosszanti boltozat a sarokcsonttól a lábujjak lábközép-csontjainak végéig húzódik, legmagasabb íve a II. lábujj lábközép-csontjainak vonalába esik. A haránt-boltozat az ékcsont és lábközép-csontok területén a legkifejezettebb. Ideális esetben a fent leírt boltozatos szerkezet miatt állásban a láb 3 ponton támaszkodik a talajra:

 • elöl belül az öregujj (hüvelykujj) lábközépcsontjának fejecsén (1. MTP ízület)
 • elöl kívül a kisujj lábközépcsontjának fejecsén (5. MTP ízület)
 • hátul a sarokcsont gumóján

A lábfej deformitások kialakulása

Távolhatások

A lábboltozat fenntartását a talpon levő rendkívül erős és feszes szalagok, izmok és a talpi fascia v. kötőszövet biztosítják. A talp statikájának megváltozása a boltozatok csökkenését eredményezi. A csökkent boltozat “rugózása” már nem tökéletes, így a talajfogásnál nagyobb ütközéssel landol testünk. Az ilyenkor keletkező “rezgések” egész testünkben, csontozatunk minden részében érezhetőek, mérhetőek, akár még a koponyában is. A rugózatlan, nagyobb ütközés hatása az ízületekben jelentkezik, a térdízületben, csípőízületben és a gerincet alkotó csigolyák között. Itt az egymáshoz ütköző porccal borított csontvégek borítása, azaz a porcok fognak kopni a nagyobb terhelés és ennek következtében nagyobb elhasználódás következményeként.

A láb boltozatainak következményeként nem csak a lábfej csontjainak helyzete változik meg, hanem a lábszár, comb, medence és gerinccsigolyák egymáshoz viszonyított helyzete is más lesz, ami további kopásos degenerációt eredményez az ízületekben.

A porckopás a tudomány mai állása szerint nem visszafordítható folyamat. Sokáig fájdalmatlan, így nem vesszük észre, nem vesszük komolyan a folyamatot. Idővel azonban komoly fájdalmat generál, a szabad mozgás ellehetetlenülését okozva.

Lábfej-deformitások

A boltozatok mértékének csökkenése megváltoztatja a csontok helyzetét, a szalagok és izmok hosszát, erejét, működését valamint a terhelés eloszlását is. Ennek következtében fájdalmas elváltozások alakulnak ki: a harántboltozat süllyedés következményeként az előláb kiszélesedése, bütyök, lábujjak megemelkedése, kalapácsujj, tyúkszem, fájdalom a talp elülső középső részén jellemző. A hosszboltozat süllyedés következményeként bokasüllyedés, lúdtalp, sarkantyú probléma, sarokfájdalom, talpközép fájdalma alakulhatnak ki.

Mit tehetünk?

A problémák és a fájdalom jelentős része megelőzhető, megszüntethető vagy késleltethető megfelelő kezeléssel. Ezek:

 • megfelelő cipőválasztás,
 • egyedi számítógépes felmérés alapján elkészített talpbetét viselése,
 • rendszeresen végzett célirányos talptorna,
 • szükség esetén kinesiotape kezelés.

Harántboltozat süllyedés

A harántboltozat a lábujjak és a talpközépcsontok találkozásánál (MTP ízület) az előláb szélességében húzódik. Legmagasabb pontja a 2. ujj MTP  ízületénél van, a talajon ideális esetben az 1. és az 5. ujj MTP ízülete támaszkodik. A boltozat lesüllyedésével a 2.3.4. ujj MTP ízülete is támasz helyzetbe kerül és az előláb kiszélesedik. Mivel a 2.3.4. lábközépcsontok fejecse nem szokott hozzá ahhoz a megváltozott helyzethez, hogy ezeken az ízületeken terhelés legyen, a láb talpi oldalán először bőrkeményedés majd tyúkszem alakul ki a rossz terhelés hatására.  Ezt ugyan a pedikűrös tudja kezelni, de a végső megoldást csak a kiváltó okok feltárása (harántboltozat süllyedés) és annak orvoslása (megfelelő személyre szabott egyedileg elkészített talpbetét viselése és talptorna) hozza meg.

Belső hosszboltozat süllyedés

A hosszanti boltozat süllyedése gyakori deformitás. A megnyúlt szalagok és gyengült izmok miatt a láb boltozata lesüllyed, lapos láb azaz lúdtalp alakul ki. Megkülönböztetünk rugalmas és rigid lúdtalpat. Rugalmas lúdtalp esetén a mediális hosszboltozat csak állás közben lapul el. Rigid lúdtalp esetén a mediális hosszanti boltozat terhelt és terheletlen helyzetben is hiányzik. A lelapult mediális (belső) hosszboltozat, tartós állás esetén fáradékonyságot, égető érzést, fájdalmat okozhat a sarok, talp, belső boka területén, mely kisugározhat a lábszárba, combba, csípő, deréktájra is. Kialakulásának okai:

 • örökletes tényezők is szerepet játszhatnak,  bár a genetika nem “determinál” csak hajlamosít
 • laza szalagok, általános ízületi lazaság, elégtelen izomműködés, gyenge izmok
 • túlsúly, hirtelen növekedés, mely többlet terhet ró a statikáért felelős izmokra
 • nem megfelelő talpkiképzésű cipő viselés
 • leginkább gyerekkorban a korai lábra állítás, hosszas baba-járatás

Hosszboltozat-süllyedés esetén a belboka megsüllyedése folyamatos feszülést okoz az izmokban, szalagokban, ami fájdalommal, fáradtságérzettel jár. A lapos láb miatt a térd és a combcsont feje befelé fordul, a medence előre dől, az ágyéki gerinc görbülete kifejezettebbé válik, ami porckorong ellapulásához, esetleg kiboltosodásához, kisízületi kopáshoz, az ízületi tok becsípődéséhez vezethet, ugyancsak fájdalmat generálva. Gyakori, hogy az egyéb testtájékokon jelentkező probléma gyökere a lábon keresendő, amire sokan nem is gondolnak.

Tyúkszem, talpi fájdalom

Talpi fájdalom, bőrkeményedés, tyúkszem ott alakul ki ahol a megszokottnál vagy az ideálisnál nagyobb terhelés éri a talpat. Leginkább az előlábon, a talpközépcsontok alatt alakulhat ki. Elhelyezkedése rögtön magyarázatot ad a kiváltó okra is: a harántboltozat lesüllyedése és a megváltozott statika a felelős ezért a kellemetlenségért. A pedikűrös kezelés csak időleges megoldást nyújt ezeknél a bőrelváltozásoknál, hiszen a kiváltó okot a pedikűr nem tudja megszüntetni. Hosszútávon segítséget és megoldást nyújt a személyre szabottan, számítógépes felméréssel készített talpbetét viselése.

Sok esetben a harántboltozat süllyedés következtében erőteljes nyilalló idegi fájdalom jelentkezhet, ami szintén a 3.4. talpközép- és lábujjcsontok megváltozott helyzetével magyarázható.

Bütyök

A bütyök az egyik legismertebb és leggyakoribb elváltozás, mely szintén a harántboltozat süllyedés következtében alakul ki. Sokan természetesnek veszik azt hogy bütykük van, hivatkozva a családi halmozódásra. Mint a legtöbb nyavalyára, erre is igaz, hogy az időben megkezdett kezelés megváltoztatja a betegség lefutását és jobb kilátást biztosít hosszútávon a “beteg” számára. A harátboltozat süllyedés következményeként az előláb kiszélesedik és a lábujjak eltávolodnak egymástól. Azonban a hüvelykujj szalagos összeköttetésben van a többi ujj irányába, s ez a szalag nem nyúlik meg a kiszélesedéssel együtt. Ennek a húzása fogja a lábujjat a 2. ujj irányába hajlítani, mert az ellentétes oldalon lévő izmok és szalagok ennek ellentartására nem képesek. Tehát fontos lesz itt is a tornagyakorlatok végzése, nyújtó és erősítő gyakorlatok célirányos végzése. Valamint a talpbetét viselése. Ismét hangsúlyozom, hogy a boltban készen megvásárolt általános talpbetétektől eredményt nem érdemes remélni, a további romlás megakadályozása és a fájdalom csökkentése érdekében egyedileg, számítógépes felmérés alapján készült talpbetét viselésére van szükség.

Kalapácsujj

Ha az ujjak sokáig hajlított helyzetben vannak (pl. tűsarkú cipő gyakori viselése, szükségesnél rövidebb cipő hordása), a középpercet hajlító izmok megrövidülnek, míg az alappercet feszítők túlnyúlnak, az  izom-diszbalansz állandósul. A kalapácsujj leggyakrabban a 2. és 3. lábujjat érintő deformitás, de a nagylábujj kivételével bármelyik lábbujjon előfordulhat. Az érintett lábujj „V” alakot vesz fel, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, kalapácsformát idézve. Oka a hajlító és feszítő izmok egyensúlyának megbomlása. A lábujj legmagasabb pontján bőrkeményedés alakul ki, a cipő viselése esetenként már lehetetlen, elviselhetetlen fájdalmat, irritációt okoz. Égő érzés, bőrpír, gyulladás, kisebesedés jellemzi, idővel mozgásbeszűkülés, merevség alakul ki. A megelőzés módja a kényelmes, gömbölyű orrú, a lábfej és az ujjak számára megfelelő szélességű és hosszúságú, nem túl magas sarkú cipő viselése. Olyan cipőt hordjunk, mely a lábujjakat nem nyomja össze. Sajnos a női cipődivatot nem az ortopéd orvosok diktálják. 🙂 Így a kalapácsujj is leginkább a hölgyek lábfej-deformitása.

A kalapácsujj kezelésében is fontos szerepe van a lábtornának. A lábfej tornáztatásával és a láb ujjait megmozgató gyakorlatok végzésével megerősíthetőek a boltozatot tartó izmok. Fontos hangsúlyozni, hogy a kisebb deformitást mindig könnyebb kezelni, mint a komolyabbat. Ezért egyrészt figyeljünk oda a megelőzésre, másrészt ha már pici elváltozás jelentkezik, mihamarabb forduljunk szakemberhez, ortopéd orvoshoz és készíttesünk megfelelő egyéni talpbetétet is.

Korai stádiumában, amikor a mobilitás még megtartott, tehát a lábujjak nem merevek, torna, célirányos nyújtás és erősítés javasolt. Megfelelő cipő kiválasztása nagyon fontos. Speciális gyógyászati segédeszközök is javíthatnak az állapoton. Ha azonban már kialakultak a kontraktúrák, nincs mobilitás és a fent leírtak nem segítenek, műtéti beavatkozásra lehet szükség. Ki kell emelni, hogy a probléma megoldása a műtét elvégzésével még nem teljes. A műtéti eredmények fenntartása érdekében a lábtorna végzése előírás, a kalapácsujj ugyanis kiújulhat. Tehát ismét rendszeresen végzett speciális lábfejtornára lesz szükségünk.

Talpi bőnye gyulladása, talpfájdalom, sarokfájdalom, sarkantyú

A hosszboltozat süllyedésénél a talpi boltozatot tartó kötőszövet, bőnye megfeszül ami fájdalommal, gyulladással járhat.  Ez a talpi bőnye gyulladás. Ilyenkor is a kiváltó okot kell megszüntetni, tehát a feszülést:

 • masszírozással
 • hosszboltozat-emelővel ellátott, személyre szabott egyedi talpbetét viselésével
 • kinesiotape kezeléssel
 • talpi izmok nyújtásával, hengerezéssel

Amennyiben ez nem történik meg, további panaszok jelentkezhetnek sarokfájdalom formájában. A talpi bőnye ugyanis a sarok sarkantyúpontján rögzül, ahol a feszülés is jelentkezik. Tehát itt is kialakulhat irritáció, gyulladás, meszes lerakódás. Ezt hívják sarkantyú problémának, talpi sarkantyúnak. (Egy másik sarkantyú probléma is ismert, a Halgrud sarkantyú – ennél a sarok hátsó részén a cipő kérgének dörzsölése vált ki irritációt és gyulladást)

csak esztétika?

A láb csontjai

A láb boltozatai

harántboltozat-süllyedés

Hosszboltozat süllyedés hatása a térdízületre

Hosszboltozat süllyedés

az egészséges cipő orra gömbölyű